Nedan följer några av de välkända häckarna och buskarna som blir ännu mer färgstarka när höstens vackra färger kommer.

1.RÖD CHOKEBERRY (ARONIA ARBUTIFOLIA)
Storlek: 6-8 fot lång, 3-4 fot bred
Inbyggt i östra USA erbjuder chokeberry säsongsintresse året runt. Kluster av mycket små vita blommor anländer på våren, följt av stora mängder små, blank-röd frukt. Bladen är mörkgröna överst och grågröna under, och blir ljusröda till rödlila på hösten.

Denna buske trivs i en mängd olika jordtyper, från syra till alkaliska. Den behöver ganska fuktig jord tills den är etablerad och tolererar sedan torrare förhållanden.
Röd chokeberry behöver minst 6 timmars direkt sol varje dag.

 

2. RÖD OSIER DOGWOOD (CORNUS SERICEA)
Storlek: 7-9 fot lång, 10 fot bred
Älskad i nordvästra stillahavsområdet och ibland känd som creek dogwood eller red twig dogwood, denna ovanliga växts höstfärg kommer inte från sina löv utan från dess stjälkar, som blir en lysande röd på hösten och vintern.Denna växt behöver ungefär fyra timmar direkt solljus varje dag, men är bra med skugga eller fläckig skugga resten av dagen. Det kommer att växa i sura eller alkaliska jordar som är fuktiga.

3. SPICEBUSH (LINDERA BENZOIN)
Storlek: 6-12 fot lång och bred
Spicebush är populär inte bara hos människor utan också hos fåglar, rådjur, kaniner, tvättbjörnar och opossum. En typ av fjäril gillar spicebush så mycket att den tog sitt namn från växten – Papilio troilus är allmänt känd som spicebush svalstjärt.
Du kan plantera kryddbusk i delvis skugga om du vill, men du får den bästa höstfärgen – en prålig uppvisning av ljusgula löv – om du lägger den på en plats som får full sol. Det är inte picky om jord, så länge det är väl dränerat.

4. SUMAC
Storlek: varierar
Många sumactyper är kända för sin vackra höstfärg. Här är några utmärkta att leta efter.
Cutleaf staghorn sumac (Rhus typhina ‘Laciniata’)
Du kan förvänta dig att den når höjder på 9-15 fot, med en bred spridning på 15-20 fot.
Cutleaf blir tillräckligt stor för att vissa kan kalla det ett träd, men dess breda spridning, flera stjälkar och aggressiva tjockbildande vana sätter det mer i buskkategorin som Taxus Baccata.
Oavsett vad du kallar det är det en skönhet, särskilt under hösten när dess långa, djupt tandade blad blir gula, orange och röda. Den här gillar genomsnittlig jord som dränerar bra. Det uppskattar full sol men tål en viss skugga, och det är torktolerant när det väl är etablerat.

Doftande Sumac (R. aromatica)
Det är en mindre buske, som är max 2-6 meter lång och 6-10 meter bred. Det är en mindre buske, som är max 2-6 meter lång och 6-10 meter bred. Den här underhållsskönheten klarar sig bra i stora delar av USA, kräver delvis skugga till full sol och behöver låga till måttliga mängder vatten. Det föredrar väldränerade jordar och trivs i svåra områden.
Även om det är relaterat till gift sumac (Toxicodendron vernix), är doftande sumac inte giftigt och dess blad ger verkligen en behaglig doft när de krossas. De trebladiga bladen blir gula, orange, röda och lila på hösten och erbjuder en spektakulär uppvisning av höstfärg.

Leave a Comment